Boeken

0

Gelukkig zijn er altijd wel een paar liederen-freaks geweest die geduldig jaar na jaar liedjes bleven verzamelen en ze – mits het vinden van een gulle sponsor – publiceerden in boeken en tijdschriften. Dergelijke boeken werden dan ook vaak in “eigen beheer” uitgegeven, met “voorinschrijvingen” van mensen die ze kochten uit sympathie, waarna de boeken in het beste geval jarenlang onaangeroerd in een bibliotheekkast bleven staan. In de Openbare Bibliotheken werden ze ook wel via subsidies aangekocht maar na een tijdje “afgevoerd” of in het archief geplaatst waar ze ontoegankelijk bleven voor bibliotheekbezoekers.

De vrolyke Nederlander, zingende met zyn incréable meisje de hedendaagsche liederen (Google Books)

Dat is nu een beetje verbeterd dankzij … het Internet. Zo kan je nu makkelijk boeken opzoeken die momenteel aangeboden worden in gespecialiseerde “antiquariaat”-winkels in heel Europa. Die hebben de handen in mekaar geslagen, werken met gestandardiseerde databases en stellen de vrucht van hun ijver ter beschikking via een gezamelijke website “Rare books, used books, old books …“. Boeken kopen en betalen kan meteen online en  enkele dagen later komt de postbode ze brengen.

Vooraleer zo’n boek te kopen kan je best eerst eens snuffelen in de Google Books bibliotheek: die hebben ook zeldzame boeken uit de bibliotheken van enkele Belgische universiteiten mogen inscannen en omzetten in PDF en  ze stellen die gratis – voor zover er geen auteursrechten meer op rusten – ter beschikking van curieuzeneuzen waar ook ter wereld. Er zitten exemplaren tussen die in originele versie op papier honderden euro’s moeten kosten: als je zoals wij de inhoud belangrijker vindt dan de geur van oud papier is zo’n aanbod niet te versmaden.

Van onderstaande  liederen vonden we de tekst in een langvergeten boek

329 liederen

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2022 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi kind-thema, v2.2, op
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com