Boeken

2

Gelukkig zijn er altijd wel een paar liederen-freaks geweest die geduldig jaar na jaar liedjes bleven verzamelen en ze – mits het vinden van een gulle sponsor – publiceerden in boeken en tijdschriften. Dergelijke boeken werden dan ook vaak in “eigen beheer” uitgegeven, met “voorinschrijvingen” van mensen die ze kochten uit sympathie, waarna de boeken in het beste geval jarenlang onaangeroerd in een bibliotheekkast bleven staan. In de Openbare Bibliotheken werden ze ook wel via subsidies aangekocht maar na een tijdje “afgevoerd” of in het archief geplaatst waar ze ontoegankelijk bleven voor bibliotheekbezoekers.

Dat is nu een beetje verbeterd dankzij … het Internet. Zo kan je nu makkelijk boeken opzoeken die momenteel aangeboden worden in gespecialiseerde “antiquariaat”-winkels in heel Europa. Die hebben de handen in mekaar geslagen, werken met gestandardiseerde databases en stellen de vrucht van hun ijver ter beschikking via een gezamelijke website “Rare books, used books, old books …“. Boeken kopen en betalen kan meteen online en  enkele dagen later komt de postbode ze brengen.

Vooraleer zo’n boek te kopen kan je best eerst eens snuffelen in de Google Books bibliotheek: die hebben ook zeldzame boeken uit de bibliotheken van enkele Belgische universiteiten mogen inscannen en omzetten in PDF en  ze stellen die gratis – voor zover er geen auteursrechten meer op rusten – ter beschikking van curieuzeneuzen waar ook ter wereld. Er zitten exemplaren tussen die in originele versie op papier honderden euro’s moeten kosten: als je zoals wij de inhoud belangrijker vindt dan de geur van oud papier is zo’n aanbod niet te versmaden.

Andere boeken zijn slechts in beperkte oplage verspreid of waren enkel bij de auteur te verkrijgen. Van Roger Hessel kregen we de toelating om enkele van zijn interessante werkjes via deze website te verspreiden. Gratis, maar enkel voor eigen gebruik! Daarom zijn het ook PDF-bestanden die niet kunnen bewerkt worden.

Van onderstaande  liederen vonden we de tekst in een langvergeten boek

402 items

 

2 Commentaren

  • Robert Van Laken schreef:

    Ik zoek het jaar waarin het lied “De West-Hinder vergaan (1912)” ontstond en gezongen werd. Is het jullie mogelijk mij de naam te geven van het liedboek waarin het lied voor het eerst voorkomt?
    Bij voorbaat dank.

    Robert Van Laken
    Archivaris private stichting Maritiem Patrimonium (MPM)

    • Johan schreef:

      Wij vonden het als “De West-Hinder in de grond geboord” in het boek “Zingende Baren: 140 vissersliederen en liederen van de zee uit Vlaanderen” van Jef Klausing (MUZ0115 in onze eigen verzameling, pag 139-140) dat hij in 1986 (eerst) als “beperkte uitgave in eigen beheer” verspreidde. Wij vonden zo’n exemplaar bij De Sleghte in 2002. Het is een bundel fotocopies van een met typmachine vervaardigd origineel. Het werd in 1991 (her)uitgegeven als “Het Groot Oostendsch Liedboek”.
      Klausing vond het lied naar eigen zeggen in een paar liedjesschriften “van die tijd” en op een gedrukt liedblad – niet gedateerd – waarop Julien Bullaert als tekstauteur was vermeld. Dergelijke liederen werden meteen na de beschreven ramp vervaardigd en gezongen, als het even kon nog voor er iets van in de kranten kwam te staan. Het zal dus al in 1912 gezongen geweest zijn.
      Ook Willy Lustenhouwer plaatste het lied, met notenschrift, in zijn “Geschiedenis van het Café-Chantant”, zonder bronvermelding.

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com