1

Een deftige familie

Geplaatst door Johan op 15 maart 2020 in cahiers, liedboeken, liederen, Schrift Eugenius Koopman, Spot & Ironie |

De onbekende auteur van dit lied heeft zich gewaagd aan een 20e eeuwse “remake” van het 19e eeuwse “Mijn familie“. Ook in deze versie worden de toehoorders even op het verkeerde been gezet als de zanger in de eerste strofe verontwaardigd de geruchten over hem en zijn familie als vals probeert te “ontmaskeren”. Maar gaandeweg vallen de ware maskers af – voor een goede verstaander dan toch – als blijkt dat hij met “alternatieve feiten” de  zaken probeert om te draaien, een techniek die nog steeds veel bijval geniet.

Deze “nieuwe” versie van het lied zal zeker haar weg hebben gevonden naar de café-chantants. Ook in Antwerpen, waardoor we een nauwelijks beschadigde tektsversie konden terugvinden in het liedjesschrift van Eugenius Koopman uit 1916.


De melodie werd andermaal door Walther Van Riet met z’n bandopnemer genoteerd en uitgeschreven circa 1980. Het resultaat kwam in het boek “Zo d’ouden zongen” (1983, vzw Drieske Nijpers, SINT-GILLIS-WAAS)De microfoontjes op tafel capteren “zoals de ouden zongen”

Een afwijkende versie, met langer refrein maar zonder opgave van de zangwijze, duidelijk een andere, vonden we op een liedblad van Albert Van Den Brempt uit Aalst.


Een deftige familie

704 – auteurs onbekend

Gij kunt m’aanzien, ‘t kan me niet schillen 1
voor wat ge wilt, ‘t gaat mij niet aan.
Maar ‘t enige wat ik niet zou willen:
als ge moordenaar riep, ‘t zou mij niet gaan.
Dan zou ik al gauw mijn vel uitspringen.
Eender wie ‘t was, maar ik nam hem vast.
Dat zijn voor mij zo van die dingen
dat voor een deftige mens toch niet past

Ze mogen van mij denken wat ze willen
maar ik ben van een deftige famille.

Als het veel mensen moesten weten,
ze namen den hoed voor mij af
Ik heb wel eens in ’t prison gezeten
maar het was maar zes maanden straf
Mijn arrestatie werd bevolen
omdat ik met geld in den zak liep
Zesduizend frank maar niet gestolen,
gekregen van ene die sliep

Ze mogen van mij denken wat ze willen
maar ik ben van een deftige famille.

Mijn vader die doet grote affairen,
als koopman is hij heel habiel
Zij leveren bij hem allemaal geire,
mijn papa is verheelder van stiel
Mijn moeder weet alles aan te halen,
hoe z’er aan geraakt weet ik ook niet,
alles krijgt ze zonder betalen,
ze koopt dat als het niemand ziet

Ze mogen van mij denken wat ze willen
maar ik ben van een deftige famille.

Mijn zuster is pas achttien jaren,
wat kennissen dat die al heeft.
Door haar schoonheid en jeugd niet te sparen
wordt er bij ons goed van geleefd
Z’is in “relatie” met een rijke
maar met heren van jaren vooral
waarvan ze ’t geld weet op te strijken,
die weet ze te vangen in heur val.

Ze mogen van haar denken wat ze willen
maar ze is van een deftige famille.

Mijn oom dat is ene gekende,
’t was ne vent met een groot genie.
Hij was voorzitter van een bende,
en aanvoerder van d’anarchie.
Die heeft eens een hele stad doen lopen,
van wijd en zijd kwam men vandaan
om hem te zien stond ’t volk op hopen
wanneer hem de kop is afgedaan

Zoekt ze nog eens waar ze voor trillen,
ja wij zijn van een deftige famille.


1 schelen

Partituur * Een deftige familie *
      1. instrumentaal

 

Zowel Alberic Cattebeke als Jaak Van Gestel zongen allebei (dezelfde) variante op dit thema, op de wijze van “Constantinople”, een echte tongenbreker! in 1928 geschreven door Harry Carlton en op plaat gezet door Harry Bidgood & His Broadcasters

Tags:

1 reactie

  • Johan schreef:

    Pas nu vernemen we onrechtstreeks het overlijden op 8 maart ll. van Walther Van Riet (1943-2020) aan wiens ijverig opzoekingswerk van 40 jaar geleden we op deze site veel te danken hebben. Ook in de toekomst zullen we zijn boek “Zo de ouden zongen”, waarvoor hij indertijd uitvoerig werd gehuldigd, als referentie blijven gebruiken.

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com