0

Julia, de onbekende vluchtelinge

Geplaatst door Johan op 5 februari 2019 in cahiers, liedboeken, liederen, WOII |

Jan Huyghe plaats in zijn “Volksliedonderzoek in Groot-Veurne.” een lied dat hij bekwam van Elise Cooren. Wij vonden “Julia, de onbekende vluchtelinge” ook terug bij Tamboer, zodat we veronderstellen dat hij de tekst bedacht. Het werd gezongen op een door Tamboer meermaals gebruikte melodie: “Souviens-toi”, een franse interpretatie van “Call Me Back, Pal O’Mine” van Harold Dixon (©1921 Dixon-Lane Music, Chicago.) Geen gemakkelijke melodie maar wel meeslepend.

Het gaat over een oorlogsweeskind dat alleen haar voornaam kent “Julia”, maar dat was niet genoeg om de resterende familie terug te vinden. Ze is nu zestien jaar, weet niet of ze van rijke komaf was of niet en voelt zich eenzaam en verlaten. Het trauma dat ze vader en moeder voor haar ogen zag vermoorden en in brand steken heeft allicht haar leven verwoest.

Wij leerden de melodie kennen na opzoekingen voor een ander lied van Tamboer: “Over het in stukken gesneden lijk te Brussel“. Brrr…

Julia, de onbekende vluchtelinge

Toen ik was nog een kind,
door mijn ouders bemind,
kwam de oorlog met al zijn gevaar
Aan het westelijk front,
moest eenieder terstond
vluchten gelijk een hond.

Nu ben ik gans alleen,
in mijn smart en geween,
‘k heb noch vader of moeder, o neen.
In de vlucht ongehoord
werden beiden vermoord,
door den vijand het harte doorboord.
Onbekend en verplicht
moest ik naar een gesticht
niemand kende mij op het gezicht.
En de naam die ik droeg,
gaf ik toen men het vroeg:
Julia, maar dat was niet genoeg.

Vuur en vlam in de lucht,
op de nacht onzer vlucht,
‘k weet het goed al was ik nog zo klein.
Schoten van een geweer,
vader, moeder viel neer
en ik weende zo zeer.

Bij het vroeg morgenlicht
kreeg men mij in het zicht,
en ik werd naar een klooster gedaan.
Wijl mijn ouders tot schand’
door de laffe vijand
werden in ’t vuur verbrand.

In dat leven gewend
blijf ik toch onbekend,
alhoewel dat ik ben zestien jaar.
Was ik rijk van geslacht,
of van ander gedacht
toch doe ik mijn beklag.

Partituur * Julia, de onbekende vluchtelinge *
      1. instrumentaal (met intro)

Tags:

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com