Cahiers

0

Op alle familiefeesten en op alle jaarlijkse teerfeesten van populaire verenigingen werd er hartstochtelijk gezongen, gedanst en flauwekul verkocht. Vroeger, toen er geen discobars waren, geen video-opnames, geen playbackshows, …

victor-clerinx-011In elke familie was er minstens 1 “standup comedian” die op dergelijke feesten aangepaste moppen vertelde, een verre nonkel die een kleine circus-act ten beste gaf en een opa of oma die een vergeten liedje zong uit den ouden tijd. Het repertorium werd door meerdere toehoorders ijverig gecopiëerd in gelijnde schriftjes – “cahiers”, want dat was het woord dat de drukker op de kaft had gezet – om ze later nog eens thuis tijdens de lange winteravonden te kunnen oprakelen en zo de feeststemming in de herinnering en in de woonkamer te brengen.

Ook soldaten penden zo’n schriftjes vol met liederen om er op tijd en stond mee uit te pakken als de verveling toesloeg of als er minder prettige belevenissen moesten verwerkt worden.

Hieronder een lijst met linken naar PDF-scans van een aantal handgeschreven verzamelingen. Als u de onweerstaanbare drang voelt om zo'n schriftje te downloaden en de teksten over te typen in uw tekstverwerker, laat het ons dan aub weten :-)

Cahiers:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2023 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi kind-thema, v2.2, op
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com