0

Dat komt van ’t vrijen, Rozalie

Geplaatst door Johan op 27 december 2011 in liedbladen, liedboeken, liederen, Over Liefde & Verdriet, Spot & Ironie |

Rozalie is 16 jaar en zot van de jongens. Té zot vindt de wijze moeder die haar waarschuwt voor bedrieglijke beloftes van die jongeheren. Maar Rozalie lacht er mee en maakt zich geen zorgen. Tot ze een jaar nadien een jonge ongehuwde moeder blijkt te zijn. Dat het zo ging aflopen is al van in het begin duidelijk in het refrein, waarin tekstschrijver en zanger Achille Coppenolle haar herhaaldelijk laat verzuchten: “Dat komt van ’t vrijen, Rozalie.”

cover van de originele partituur

De melodie haalde Coppenolle van een lied dat René Mercier en Vincent Telly schreven in 1924: “Elle s’était fait couper les cheveux”, dat in sommige uitvoeringen duidelijk Charleston-achtige invloeden heeft, en met reden: in het lied wordt met ironische verwondering beschreven hoe de jongedames in die dolle jaren twintig ineens wilden overschakelen op een jongensachtige haarsnit. Ook hun gedrag werd altijd maar jongensachtiger en … geëmancipeerder. In Frankrijk werden zulke dames als “garçonne” bestempeld, lees “lesbienne” maar dat dierf niemand openlijk zeggen. De beroemde mode-queen Coco Chanel zou er zo’n beetje de mentor van zijn geweest.

De originele uitvoering door Dréan op 78-toerenplaat is voor onze verwende oortjes niet echt genietbaar…

Achille met dochter Marianne Coppenolle

Over Achille Coppenolle (1885-1954) schrijft Stefaan Top in “Komt vrienden in het ronde”:

Wanneer hij precies gestart is met zingen op openbare plaatsen, is niet duidelijk. Feit is dat hij reeds in 1912 actief was en zo in ongenade viel van zijn naaste verwanten. Die namen het niet dat hun zoon-broer een zwervend leven leidde en als dusdanig tot de groep van leurders en bedelaars ging behoren. Achiel werd aldus de schande van de familie. Zelfs zijn eigen kinderen houden er een verdeelde mening op na, zoals blijkt uit een passus van een brief, die Marianne COPPENOLLE op 23 september 1979 aan Jan HUYGHE heeft geschreven: " ... ik wilde u alleen waarschuwen dat u misschien een brief van mijn broeder zult ontvangen. Hij is niet akkoord dat u over zijn leven schrijft, omdat hij over dit alles zeer beschaamd is, en hij heeft dit nooit aan zijn kinderen willen vertellen. Zijn kinderen hebben nooit hun grootvader gekend. Ikzelf schreef u ook dat ik dat ook niet zelf kon begrijpen van vaders stiel, maar nu toch moest aannemen dat vader niet bedelde en veel plezier gaf aan het publiek en een groot en graag gezien figuur was ... ,,

Coppenolle was afkomstig uit Torhout, niet te verwonderen dus dat heelwat van zijn liedbladen in de Westhoek werden teruggevonden. Zijn liedbladen liet hij drukken in Roeselare: dat werd zijn uitvalsbasis na zijn de facto breuk met zijn familie.

Dat komt van ’t vrijen, Rozalie

Rozalie dat was een meisje nog maar zestien jaar
en ze wier al stillekes de liefde wat gewaar
zo floreerde zij des avonds altijd hier en daar
maar zij dacht toch nooit aan geen gevaar
zij hield zoveel van de jongens, ach God,
wel sapperlot, zij was op iedereen verzot

Refrein:
Dat komt van ’t vrijen Rozalie
zijn dat geen toeren, geen toeren,
zo bitter jong in het verdriet
Rozalie wiste gij dat nog niet?
En zie heur lief is nu partie
zij is bedrogen, bedrogen,
nu mag zij zingen, zijn dat geen dingen
dat komt van ’t vrijen Rozalie

Heure moeder sprak: “Mijn kind, gij moet toch goed verstaan,
laat u niet bedriegen of gij moet hier buiten gaan
want om te verkeren hebt gij nog wel tijd genoeg
het is nog een jaar of tien te vroeg.”
Maar Rozalie lachte met deze gril
en sprak heel stil: “Ik zal verkeren als ik wil!”

Juist een jaar nadien toen was het waarlijk al te zien
Rozalie die zat al mee nen kwekker op de knieën
en zij zat te zuchten met het harte vol van pijn:
“Wie mag er nu toch de vader zijn?”
En wijl zij denkt aan haar vroeger plezier
vraag of ik lieg, zit zij te zingen aan de wieg

Partituur * Dat komt van ’t vrijen, Rozalie *
      1. W & P met gastmuzikanten live in studio Real-to-Reel

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com