Cahiers

0

Op alle familiefeesten en op alle jaarlijkse teerfeesten van populaire verenigingen werd er hartstochtelijk gezongen, gedanst en flauwekul verkocht. Vroeger, toen er geen discobars waren, geen video-opnames, geen playbackshows, …

victor-clerinx-011In elke familie was er minstens 1 “standup comedian” die op dergelijke feesten aangepaste moppen vertelde, een verre nonkel die een kleine circus-act ten beste gaf en een opa of oma die een vergeten liedje zong uit den ouden tijd. Het repertorium werd door meerdere toehoorders ijverig gecopiëerd in gelijnde schriftjes – “cahiers”, want dat was het woord dat de drukker op de kaft had gezet – om ze later nog eens thuis tijdens de lange winteravonden te kunnen oprakelen en zo de feeststemming in de herinnering en in de woonkamer te brengen.

Ook soldaten penden zo’n schriftjes vol met liederen om er op tijd en stond mee uit te pakken als de verveling toesloeg of als er minder prettige belevenissen moesten verwerkt worden.

Een aantal universiteitsstudenten aan de K.U.L.-Leuven hebben onder begeleiding van professor S. Top ijverig neergeschreven wat ze ontdekten bij hun bezoekjes aan oudere mensen die hen voorzongen uit zo’n cahiers of puur uit het geheugen oude liederen opdisten. De publicaties die daaruit voorkwamen zijn voor niet-academici nauwelijks beschikbaar en heel af en toe komen er zulke boekdelen in ons bezit. Nog uitzonderlijker is het als hun eventueel gemaakte bandopnames van de gesprekken en de zangpartijen behouden blijven en tot bij ons geraken. Uitschrijven van de gebruikte melodieën hoorde niet bij de opdracht van deze studenten; met behulp van deze opnames kunnen wij proberen de oorsprong van de melodie te achterhalen.

Dat is ons in 1 geval aardig gelukt – zie onderaaan het lijstje

Hieronder een lijst met linken naar PDF-scans van een aantal handgeschreven verzamelingen. Als u de onweerstaanbare drang voelt om zo'n schriftje te downloaden en de teksten over te typen in uw tekstverwerker, laat het ons dan aub weten :-)

Cahiers:

Verhandeling K.U.L.:


Van onderstaande  liederen vonden we de tekst in zo’n handgeschreven verzameling liederen.

Het werd in veel gevallen een lange speurtocht om de melodie terug te vinden…


177 items

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com