1

De valse liefde

Geplaatst door Johan op 25 mei 2023 in liederen |

Dit lied kozen we uit omdat we de opgegeven zangwijze nog niet eerder tegenkwamen… Het liedblad vonden we in de verzameling van Florent Meert.

In tegenstelling tot zijn Brusselse collega Jean-Louis Beullens vermeldt Charles Beuelens meestal wel de bijhorende zangwijze op zijn liedbladen, al helpt dat niet altijd om ze ook terug te vinden… ( “M’Amour”, “Den vuilen Papa”, …)

Hier is ons dat wel gelukt: “Voici la lune” is een compositie van Vincent Scotto op een tekst van Jean Rodor, uitgebracht in 1913. Op de cover van de bladmuziek worden 23 uitvoerders van dit lied vermeld, we kennen er geen enkele van… We hebben (dan ook) geen opname teruggevonden van een gezongen versie, maar wel een partituur en dat volstaat om het lied te restaureren.

De valse liefde

978 [A] Charles Beuelens [C] Vincent Scotto (1874-1952)

O wat is de liefde zoet,
zij geneest het jeugdig bloed
zo wonderschoon.
Ja de liefde reis
is een paradijs
gelijk een droom,
als men zo eens is bevriend
en dat men malkaar bemint
lijk man en vrouw.
Maar gene valsheid,
jalousie of nijd,
want dat brengt u in ’t berouw!

Droevig is mijn lijden
en wat klopt mijn hart.
Ach, waar zijn die tijden
dat zij mij zwoer liefde en trouw?
Valse vriendinne
g’hebt mij verleid.
Weg uit mijne zinnen,
adieu voor altijd.

Haar vergeten kan ik niet
ik sterf weg van het verdriet
wat droeve kwaal
want haar vervloekt beld
maakt mij gans ontsteld,
volgt mij overal
Ik zucht soms: hoe kan het zijn
zo lijden van minnepijn,
wat bloedt mijn hart.
Zij bracht mij in pijn
en liet mij alleen
o voor mij wat grote smart

Ware liefde heeft zij niet
zij vergeet mij lijk ge ziet
de valse meid.
Ik dacht van haar trouw
te maken mijn vrouw
ja voor altijd.
Maar zij denkt aan mij niet meer
en bracht mij in het hartzeer
wat ene schand’
Zij riep: ’t Is gedaan
weg met uw getraan
zij brak onze liefde baan.

Partituur * De valse liefde *
      1. partituur instrumentaal
      2. orchestratie Band-in-a-Box

 Bronnen:
zangwijze: Voici la lune (1913)
liedblad Charles Beuelens (MUZ0734 pag. 250)

Tags:

1 reactie

  • Johan schreef:

    In 1985 installeerde ik 1 van de eerste versies van Band-in-a-Box op mijn Atari ST en dat werd een wonderlijke ervaring: je bedenkt begeleidingsakkoorden bij een melodie en de computer berekent een hele orchestratie in een gekozen muziekstijl. Het leek wel toverij… In feite was dat ook al (40 jaar geleden!) een vorm van Artificiële Intelligentie, met behulp van slim rekenwerk & zonder Internet.
    Vele versies en computers later heb ik het programma opnieuw vanonder het stof gehaald en ik zal vanaf nu proberen om orchestraties online te zetten bij melodieën die dat verdienen. Meestal zal die begeleiding enkel de eerste strofe en het refrein omvatten maar dat moet volstaan om het lied te leren kennen of te herkennen.

    Meer info over Band-in-a-Box is te vinden op https://www.pgmusic.com/bbmac.htm

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com