0

Vader, ik kan je niet missen

Geplaatst door Johan op 22 februari 2017 in liedbladen, liederen, Over Moord & Rampen |

***
Dit is een fragment uit een liedblad “Eigendom van Ch. Laureys, Begijnevest 24, Antwerpen – Drukkerij Jos Heylen, Bredastraat 58”, ons opgestuurd door de familie Raets-Schietekat uit Sint-Niklaas. Een “zangwijze” wordt niet vermeld, maar dat is ook niet nodig: die kan niet anders zijn dan de overbekende smartlap van Michel De Cock “Moeder ik kan u niet missen” op tekst van Otto Zeegers. Al heeft ook Willy Derby dat gezongen, met een andere (eigen) melodie…


Laureys heeft de originele tekst duidelijk als model genomen voor zijn zeemanslied en wij gaan er van uit dat hij de melodie van De Cock in gedachten had. Die door vele marktzangers herhaaldelijk gebruikte melodie vermeldden we al bij “De Visschersramp op zee”

Vader, ik kan u niet missen

Ginds verre in de woeste zee
is zijn schuitje vergaan,
en daar staat aan het eenzaam strand
een vrouw terneergeslaan.
Een bange zucht ontvliedt haar borst,
wijl zij d’handen wringt saam,
vol wanhoop, eindeloos verdriet,
prevelt zij zacht een naam.

Vader, ik kan u niet missen,
‘t is hier zoo droef en zoo stil.
Nu is mijn geluk verdwenen,
alles schijnt me zo koud en kil.
Vader, ik kan u niet missen,
ach, mijn ellend’ is zo groot.
Waart gij niet vertrokken naar die wrede zee,
maar helaas, het moest voor ons brood.

Ik voel mijn harte stille staan,
als soms ons kindje teer
me vraagt: “Moeder,” met zoete stem,
“wanneer komt vader weer?”
Dan troost ik het zoveel ik kan.
En ‘k zeg: “Va is naar zee,
Hij brengt voor u, als hij weerkeert,
Veel moois en speelgoed mee.”

Hoe vrolijk was het in ons woon,
bij ‘t horen van uw lied.
Dit alles is nu ook voorbij,
niets dan rouw in ‘t verschiet.
En als ik naar uw plaatsje kijk
in ‘t hoekje van den haard,
dan zie ik steeds uw beeltenis,
zo lief als gij eens waart!

Partituur * Vader, ik kan je niet missen *
      1. instrumentaal

Tags:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2021 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is met behulp van deMulti kind-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende themaDesk Mess Mirrored, v2.5, vanBuyNowShop.com