1

Liedboek van “De Kadullen”

Geplaatst door Johan op 28 oktober 2015 in nieuws |
liedboek-kadullen-cover

ISBN 979-0-3654-1658-5 © 2015

We hebben de naam van deze pionier-groep inzake échte Vlaamse Volksmuziek al een paar keer vernoemd in bijdragen op deze site, nu zijn we blij u een boek te kunnen aankondigen dat “alles” bevat wat u nog wou weten over De Kadullen. 1

Zij hebben en hadden inderdaad heel wat meer in hun mars dan hun overbekende eerste singel en grote hit “Den Boemlala / Drie Vrienden” uit 1969.

Richard Van der Staey groef diep in zijn geheugen en archieven om niet alleen het bekende oeuvre van de groep op partituur te zetten, maar ook de eerder zeldzame, nooit op plaat gezette liederen en daar bovenop eveneens een omvangrijk deel “veldwerk”: liedjes die bij zangers en zangeressen her en der werden opgenomen en opgetekend. Er hoort zelfs een CD bij met 10 liederen, live opgenomen tijdens concerten in 1971 en 1974. De opnamekwaliteit is verrassend goed, de balans iets minder. Er werd allicht met een minimum aan microfoons gespeeld en opgenomen.

Het boek is uitgegeven bij EUPRINT te Heverlee en kan aldaar online besteld worden. Het kost 41,36 EUR, verzendingskosten inbegrepen. Met 400 pagina’s is het voor de liefhebber en de ondertussen bejaarde fans van de groep zeker waar voor zijn geld.

Vele van de liedjes in het boek komen toevallig ook reeds op deze website aan bod – we vissen nu eenmaal in dezelfde vijver – maar er zitten bovendien tientallen pareltjes tussen die ik in ons uitgebreid archief niet heb teruggevonden. We zullen dus zeker in de toekomst gebruik maken van Richard’s naarstige opzoekingswerk en er – zoals we dat gewoonlijk doen – ons steentje toe bijdragen om de vaak duistere herkomst van teksten en melodieën verder te ontrafelen.


1 Niet te verwarren met dansgroep De Kadullen uit Destelbergen en hun ongelukkig gekozen groepsnaam.

Hier een lijstje van liederen uit het boek die we zelf al eerder op deze website bespraken, zij het niet altijd in dezelfde versie. Als u op zoek bent naar meer achtergrondinformatie bij die liederen, klik dan zeker door:

1 reactie

  • Johan schreef:

    Een omstandige uitleg over het tot stand komen van dit boek staat op de website van “Resonant”, het Centrum voor Muzikaal Erfgoed.

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com