5

Buffalo Bill

Geplaatst door Johan op 20 maart 2013 in liedbladen, liederen, Spot & Ironie |
Sitting Bull en Buffalo Bill - 1885

Sitting Bull en Buffalo Bill – 1885

William Frederick Cody (1846-1917) was een legendarische show-cowboy die onder de naam Buffalo Bill de wereld rondreisde met een “Wild West Show”, die het heroïsche leven van de Cowboys tussen en tegen de Indianen moest verbeelden. Niet om een stunt verlegen had hij ondermeer de bekende Sioux-hoofdman Sitting Bull (Zittende Stier) op zijn loonlijst staan. Afgaande op dat circus waren alle cowboys meesters in het werpen met lasso’s en messen en het schieten met revolvers en geweren, rijdend op hun volbloedpaarden met overdadig versierde zadels: het beeld dat we ook terugvinden bij de Hollywood-cowboys van 1930-1960.

Zijn bijnaam had hij naar eigen zeggen verdiend door bij een wedstrijd bizon-schieten er in recordtijd 69 neer te leggen, maar veel van zijn heldendaden vielen niet echt te bewijzen en waren allicht flink aangedikt in de reclamecampagnes die zijn rondreizend circus moesten promoten. Hoe dan ook kwam hij in 1889 zijn tenten opslaan in Parijs tijdens de wereldtentoonstelling aldaar en hij zou tijdens zijn Europese toernee ook in België een paar opzienbarende shows geven. Tijdens zijn showperiode kwam hij op voor de rechten van de Indianen, de “Native Americans”, hoewel hij er voordien mee de oorzaak van was dat de bizons zo goed als uitgeroeid werden, terwijl die voor vele indianenstammen levensnoodzakelijk waren voor voeding, kleding en huisvesting (tentzeilen uit bizonhuid).

Buffalo-bill-coverDe naam “Buffalo Bill” was dus ook in onze streken synoniem voor dé super-cowboy, en het is daarom niet te verwonderen dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog nog steeds tot de Vlaamse verbeelding sprak, temeer daar een legertje Cowboys bezig was alhier de Duitse bezetters te verdrijven.

Zo schreven componist/uitgever Arnold Frank (pseudoniem van August Hermans) en de jonge tekstschrijver Wim Kreuer (pseudoniem van Willy Lenaers)  in 1944 ook hun ode aan de oer-cowboy, zij het met een vleugje ironie. Het werd een succes voor Carlo Bertels in zaal Oud-Antwerpen en voor Louis Marcel in de Ancienne Belgique van Gent, tenminste, dat beweert de cover van de originele muziekpartituur.

Op het einde van het refrein wordt gezegd dat zijn vader de “Ouwe taaie” was, dat is een verwijzing naar het populaire cowboyliedje van de nederlandse zanger/gitarist Eddy Christiani dat deze in 1943 uitbracht terwijl hij in België verbleef.

Het werd allemaal nog een stukje ironischer (en tragischer) toen Wim Kreuer kort daarna op 16 december 1944 in Cinema Rex te Antwerpen ging kijken naar de première van de film  “The Plainsman”, in ons land “Buffalo Bill” getiteld waarin Gary Cooper de rol van Wild Bill Hickock speelt en James Ellison zich voordoet als William Cody, bijgenaamd Buffalo Bill.  Tijdens de voorstelling viel een V2-bom (in feite de voorloper van de Amerikaanse Saturnusraket…) op het cinemagebouw met meer dan 500 doden tot gevolg, waaronder de 26-jarige Wim Kreuer/Willy Lenaers.

Buffalo Bill

Buffalo Bill die reed te paard,
langs de groene wei.
En dat paard dat had een staart
van een el of drij.
Ineens riep Bill: “Wat nu?
Een kogel in mijn rug?”
En al de Indianen riepen:
“Ju! Ju! Ju!”

Refrein:
Buffalo Bill, Bill, Bill,
Buffalo Bill, Bill, Bill,
dat was ’n dikke maar ’t was gene kwaaie.
Buffalo Bill, Bill, Bill,
Buffalo Bill, Bill, Bill,
Dat was de vader van den “Ouwe Taaie”.

De kogels vlogen rond zijn kop
toch reed hij blij van zin.
Maar zijn geweer dat was een flop:
daar zat geen kogel in.
Toen kreeg opeens zijn knol
een boon in zijnen bol,
en al de Indianen hadden lol, lol, lol!

Het beest dat draaide lijk een tol,
het vloekte: “Dat is straf!”
En ’t arme dier dat sloeg op hol
en Bill die vloog er af!
En met een harde smak
viel hij uit zijne frak
en d’Indianen riepen: “Pak is pak! Pak! Pak”

Buffalo Bill stond recht en sprak:
“Die zaak is nog niet kleer!”
Toen haalde hij uit zijne zak
ne verse Camembert.
D’ontzetting die was groot
en dringend was de nood
want alle Indianen vielen dood! Dood! Dood!

Partituur * Buffalo Bill *
      1. instrumentaal (met intro)

Op een liedblad van “De Lustige Sinjoor” zal een jaar later een versie verspreid worden met een geheel andere tekst…

 

5 Commentaren

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com