7

Ze zijn de pijp uit

Geplaatst door Johan op 8 juni 2009 in liedbladen, liederen, WOII |

Het Antwerpse componistenduo Arnold Frank (pseudoniem van August Hermans)  – tevens uitgever – en Wim Kreuer (pseudoniem van Willy Lenaers) was zeer actief rond de tweede wereldoorlog en verdeelde vele liedjes als bladmuziek ten behoeve van de toenmalige vedetten in cabaretten of revue-theaters zoals l’Ancienne Belgique in Antwerpen. Een aantal van hun melodietjes zijn door marktzangers opgepikt om er actualiteitsteksten op te zetten, een bewijs dat die liedjes toen echt bekend waren.

Het lied “Ze zijn de pijp uit”, dat ook met de originele tekst op het einde van de oorlog door talloze straatzangers werd gezongen, werd bijvoorbeeld door Tamboer uitgekozen voor zijn ode “In de Fransche ronde en in Parijs-Tours winnen wij de koers” waarbij het refrein begint met: “Aan ons is niets te doen, dat roept Briek Schotte en Marcel Kint…”.
Wij houden het in dit geval echter bij het origineel.

Van het componistenduo weten we verder bijna niets, hun liedjes zijn later ook zelden of nooit op plaat gezet en bij SABAM zijn er maar een paar geregistreerd. Ooit BV’s maar nu VV’s (Vergeten Vlamingen)

Ze zijn de pijp uit

Auteur: Arnold Frank
Componist: Wim Kreuer

Vier jaar hebben z’ons getreiterd,
in naam van ’t Germaanse Rijk.
Voor hen was er brood met hopen,
en voor ons gebakken slijk.
Kolen hebben z’ons ontstolen
en ons gaven ze kultuur,
maar in ’t midden van de winter
zaten wij hier zonder vuur.

Ze zijn de pijp uit!
Ze lieten alles hier in brand.
Ze zijn de pijp uit!
Ze vaarden nicht nach Engeland. (1)
En den Dolf riep tot von Ribbentrop:
jongens, jongens, wat een reuzestrop!
Ze zijn de pijp uit!
Kom, laat ons vlaggen en wees blij,
ze zijn de pijp uit!
Nu zijn we vrij!
Nu weer aan’t werk met nieuwen moed,
ze zijn de pijp uit, voor goed!

Vier jaar hebben ze gelogen,
ze waren hier baas van’t kot,
ze verkochten jannestreken
ze zijn nu voor goed kapot.
Laat den beiaard nu maar spelen,
laat ons drinken een goed glas,
op de Tommies (2) die gaan drogen
aan de Siegfriedlijn hun was (3).


(1) Allusie op het Duitse soldatenlied “Wir Fahren gegen Engeland
(2) Koosnaampje voor de Engelse soldaten
(3 En dit is dan weer een allusie op het engelse strijdlied “We’re going to hang out the washing on the Siegfried Line” (Jimmy Kennedy & Michael Carr, 1939), in Frankrijk gezongen door Ray Ventura als “On ira pendre notre linge sur la ligne Siegfried “. De melodie van “Ze zijn de pijp uit” is waarschijnlijk niet toevallig een beetje in dezelfde muziekstijl.

Partituur * Ze zijn de pijp uit *
      1. instrumentaal

Tags:

7 Commentaren

 • Johan schreef:

  Over Arnold Frank is nog wat aanvullende informatie te vinden op de site oudpapier.blogspot.com

 • Johan schreef:

  Wim Kreuer blijkt een pseudoniem te zijn van Willie Lenaers (1918-1944) die op 16 december 1944 naar de première ging kijken van de film “Buffalo Bill” in Cinema Rex te Antwerpen. Die dag viel er helaas een V2 op de cinema met meer dan 500 doden tot gevolg, waaronder de 26-jarige medecomponist van vele succesliederen zoals … “Buffalo Bill”. Zie zijn grafmonument in Antwerpen

 • Lucien De Bosschere schreef:

  Als kind van 11 jaar zongen we na de oorlog het lied “ze zijn de pijp uit. Al jaren loop ik met dat melodietje in mijn hoofd maar ik kende de woorden niet meer. Nu heb ik op aanraden van mijn kinderen het eens geprobeert op internet , en gevonden Bedankt!

 • Eddy Van den Abbeele schreef:

  Tijdens buurtfeestjes en kermissen werd dit liedje steevast door mijn vader gezongen…..Hij maakte er… ZE ZIJN DE PIJPEN UIT van. Helaas hoor ik het nu niet meer… Vader overleed in 1990…. Doch hou ik aan dit lied een onuitwisbare herinnering aan vader over.

  • Johan schreef:

   Ondermeer Tamboer verwees voor deze melodie steeds naar “Ze zijn de pijpen uit”, maar C. Eelen alias “De Zot” refereerde ernaar als “Ze zijn de pijp uit”, zoals het ook werd genoemd op de originele bladmuziek van Frank en Kreuer

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com