0

J. De Vuyst en H. Boone in “Brabantse Folklore” – De liederen bezongen doorgaans gebeurtenissen uit het dagelijks leven

Geplaatst door Johan op 29 april 2005 in Citaten |

“Tot enkele jaren na de tweede wereldoorlog hebben we de liedjeszangers kunnen beluisteren op de kerkpleinen en marktplaatsen. De inhoud van hun repertorium was gewoonlijk samengesteld uit liederen over de oorlog, moorden, diefstallen, de liefde, wantoestanden op alle gebieden evenals over allerhande speciale voorvallen en gebeurtenissen. Overal verschenen onze liedjeszangers waar er veel luisterpubliek te vinden was, hetzij op jaarmarkten, bedevaarten of kermissen.

Alhoewel we met stelligheid kunnen beweren dat het drukken van liederen op vliegende blaadjes reeds in de 16e eeuw geschiedde en misschien reeds vroeger met de opkomst van de boekdrukkunst, toch is het hoogtepunt vooral te situeren in de 18e en 19e eeuw. Drukkers en dichters gingen zich vaak specialiseren in het vervaardigen van dergelijke liedblaadjes.

De liederen bezongen doorgaans gebeurtenissen uit het dagelijks leven en werden zo vernuftig samengesteld dat ze zoveel mogelijk indruk maakten op het gewone volk. De liederen in kwestie handelden dan ook zoveel mogelijk over gebeurtenissen die met het volk in verband stonden.

Daarbij waren het – voor hen althans – de enige nieuws- en weekbladen.”

(J. De Vuyst en H. Boone in Brabantse Folklore, maart 1965, nr. 165, pag. 50-51)

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2022 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi kind-thema, v2.2, op
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com