0

Weet je wat een zoentje is ?

Geplaatst door Johan op 5 februari 2012 in liedbladen, liederen, Over Liefde & Verdriet, WOII |

Op de achterkant van een liedblad uitgegeven door H.Geens-Van Gestel uit Aarschot (grootouders van de onvolprezen zanger Luc Lenzo) voor rekening van (schoonvader of schoonbroer ?) Jaak Van Gestel & Zoon uit Mechelen stond ondermeer het bij seniorenkoren nog steeds populaire lied “Weet je wat een zoentje is ?”

Er waren nogal wat Van Gestels actief in het marktzangersberoep: er was Alfons Van Gestel uit Aarschot; Jaak uit Mechelen; Anna Van Gestel uit het Begijnhof in Aarschot die zong samen met Frans Van Kets.

Harrie Franken schrijft over hem in “Van Zingen en Speule”:

"Jaak was een telg uit de bekende marktzangersfamilie Van Gestel, geboren in 1909. Hij werkte een tijdje met zijn broer Alfons samen, maar bleef niet lang liedjeszanger. Hij ging liever de kermissen af met kans- en gokspelletjes. Hoewel hij liedbriefjes uitgaf, kon hij niet lezen of schrijven."

En in zijn boek “Liederen en dansen uit de Kempen” schrijft hij:

"Een bekende zangersfamilie was de familie Van Gestel. De stamvader was Bernard van Gestel, die in 1824 in Leende werd geboren. Zijn kinderen en kleinkinderen waren ook liedjeszangers. Veel oudere mensen in de Kempen kennen Alfons van Gestel nog, die van de laatste generatie zingende Van Gestels wel de bekendste was. De Van Gestels woonden te Aarschot. Aarschot was het middelpunt van de marktzangerij in de Belgische Kempen. Daar woonde ook zanger Jaak Morren (1866-1937), die volgens de gegevens op de marktbriefjes zong met vrouw en kind. Zijn vrouw was ook van de familie Van Gestel. Ze heette Dymphna en was een zuster van marktzanger Adolf van Gestel. Adolf was behalve zanger ook nog voeger, want hij liet onder zijn liedblaadjes drukken:
Adolf van Gestel, zanger en voeger.
Ook Jaak van Gestel was een bekend zanger. Nog is de rij zangers uit de familie Van Gestel niet ten einde, want ook F. van Kets (geb. Aarschot, 1862) was met een Van Gestel getrouwd en Henri Peeters bracht liedjes uit onder de naam Henri Peeters-Van Gestel."

In “Komt vrienden, luistert naar mijn lied” van Stefaan Top staat het volgende lijstje:


Wie de auteur is van dit en andere liederen op zijn liedblad laat J. Van Gestel bewust in het midden: hij heeft zelf beslist tientallen eigen liederen uitgebracht, wat al een hele prestatie is voor een analfabeet, maar op een ander liedblad vonden we enkele keren “Woorden van J. Van Gestel” bij liederen die volgens auteursverenigingen echt wel door anderen zijn gemaakt…

En ook van bovenstaand liedblad weten we wel zeker dat enkele liederen gesprokkeld zijn uit wat er kort na WO II op de (nederlandse) radio te horen was. De familie Van Gestel was niet toevallig afkomstig uit Nederland.

“Het sprookje is uit” was een succes van Bob Scholte; “Opgedragen aan de stille helden van het Belgisch verzet” was in feite een nederlands oorlogsliedje op het repertoire van Selma Jansen, die later met haar zus het groepje “Helma en Selma” zou oprichten, en nog later met haar andere zus Vera de succesrijke “Selvera’s” (Selma en Vera), “Liefde op Hawai” was een song van Jack Bess en Tom Rays,

Ook “Weet je wat een zoentje is ?” hoorde Van Gestel in 1947 op de radio zingen door Annie De Reuver & The Skymasters, toen onder leiding van trombonist Pi Scheffer. Zij waren heel populair, ook als dansorkest, en speelden in die tijd – net zoals hun “concurrenten” The Ramblers – meestal swingende nummertjes, en dus is ook dit lied een prettige FoxTrot. Amerika had tijdens de oorlog niet alleen soldaten gestuurd, ze hadden ook muziek meegebracht en de bewondering voor Glenn Miller en consoorten zou nog jaren lang blijven doorklinken in het repertoire van die radio-showorkesten.

The Skymasters in 1947, met Annie De Reuver

Veel van die swingende liedjes klonken maar magertjes als er alleen een zanger en een accordeon voorhanden waren, maar dit liedje heeft zoveel ritme in de melodie dat het ook goed klinkt met vingerknipbegeleiding, en wie het zingt begint als vanzelf ritmisch te bewegen.

De auteur van het lied is Herbert Nelson (1910-1988, geboren te Berlijn, pseudoniem voor Herbert Lewysohn). Deze Herbert vluchtte in 1934 – zijn vader Rudolf was joods én cabaretier – uit nazi-Duitsland en vond op het Merwedeplein 23 in Amsterdam-Zuid een nieuw onderkomen. Niettemin durfde hij het aan, ondanks de jodenster op zijn jas en de duitse bezetters, om tijdens de oorlog kritische cabaret-voorstellingen te houden in zijn eigen huis.

In 1947 emigreerde hij via Zwitserland naar de Verenigde Staten. Wat hij daar tegen de meisjes moest zeggen had hij immers volledig onder de knie…

Weet je wat een zoentje is?

Gaat een meisje met een Engelsman,
wat wel af en toe gebeuren kan,
is er maar één indruk die je krijgt:
hij praat, zij zwijgt!
Ja, m’n vriend dat komt alleen daarvan
dat het meisje nog geen engels kan,
daarom luister wat ik adviseer:
studeer en leer.
Het is niet zo moeilijk als het lijkt
en ik wed, je hebt het gauw bereikt!

Refrein:
Weet je wat een zoentje is?
Een zoentje is “a little kiss”,
een meisje is “a little miss”,
That’s all my darling.
Hoe gaat het heet “How do You do”,
ik hou van jou is “I love You”,
dat is de waarheid “it is true”,
that’s all my darling.
Het is toch zo eenvoudig,
ik wed je leert het zo,
een beetje engels spreken,
dat lukt je, yes or no?
Weet je wat een zoentje is?
Een zoentje is “a little kiss”,
een meisje is “a little miss”,
That’s all my darling.

Als je heel toevallig eens vergeet
hoe “ik hou van jou” in’t engels heet,
jij herinnert je geen enkel woord,
bega geen moord!
Want een ouderwets, echt liefdespaar,
zo een liefdespaar begrijpt elkaar
zonder veel te spreken bij hun spel
dat weet je wel!
Maar het zou uiteindlijk beter zijn
als je luisterde naar dit refrein:

Partituur * Weet je wat een zoentje is ? *
      1. Geluidsopname op 78-toerenplaat

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com