Reacties

Bezoekers van deze website kunnen desgewenst reageren op elke bijdrage en hun bedenkingen staan dan bij het bericht terzake onderaan vermeld.

Hieronder al die reacties samengebundeld in omgekeerde chronologische volgorde, de recentste dus bovenaan. Om de context terug te vinden kunt u klikken op de in rood weergegeven titel van het oorspronkelijke bericht.


  • Van Ben Lommelen op "Brusselse Liekes" in beeld

    En kunnen we die geluidsopname ergens beluisteren?
    Nog eens bedankt, het was weer heel gezellig!

    Ga naar de reactie
    2018/05/09 at 5:19 pm
    • Van Johan op "Brusselse Liekes" in beeld

      Eerst moet de klanktechnicus mij de geluidsbestanden overhandigen. Zal allicht volgend weekend gebeuren. Daarna moet ik het nog beluisteren en mixen en als de kwaliteit van de opname én de muziek me enigszins kunnen bekoren dan komt het wel op de site. Of op onze tweede CD… Ik ben vooral benieuwd naar mijn gitaarspel aangezien ik momenteel slechts 3 vingers van mijn linkerhand deftig kan gebruiken.

      Ga naar de reactie
      2018/05/09 at 6:36 pm
  • Van riske op Wrede Moord te Denderhoutem (1948)

    beste
    De tekst zoals gezongen door Annie Heuts komt reeds voor op de marktblaadjes van H Geens Vangestel samen met oa Five minutes more,
    you are always in my heart, en het alomgekende “wat een vogel lijden kan” . Hij heeft de melodie mogelijk niet gebruikt voor een of ander voorval, maar ik vermoed dat het wel op zijn repertoire stond.(marktblad van rond 1947 of 48)

    Ga naar de reactie
    2018/04/22 at 10:26 am
    • Van Johan op Wrede Moord te Denderhoutem (1948)

      Na WOII zingen de marktzangers inderdaad regelmatig liederen uit de “hitparade”; voordien was dat minder het geval. “Noodlot” is op de originele partituur gedateerd 1947, dus het was toen zeer actueel.
      Over “wat een vogel lijden kan” zullen we het zeer binnenkort uitgebreid hebben!

      Ga naar de reactie
      2018/04/22 at 10:55 am
  • Van Ben Lommelen op Lied van de klas

    De onbekende bron waarvan sprake in mijn reactie hierboven is de ‘Encyclopedie van het levende Vlaamse volkslied’ van Gelber. Op pagina 112 in deel 2 vind je dit lied met melodie en twee strofes. Die zijn vierregelig en quasi identiek aan de eerste helft van de eerste twee strofes hierboven.

    Ga naar de reactie
    2018/04/18 at 8:42 am
  • Van Johan op Sabota-boemdié

    In het boekje “Tararaboemdiee & de blikken dominee” van Ewoud Sanders wordt in 48 pagina’s het ontstaan van dit lied uit de doeken gedaan. We vernemen zelfs waar de “blikken dominee” vandaan komt en leren nog een pak andere tekstvarianten kennen. In het relaas over het auteursrechtenproces in 1932 vernemen we dat het refrein helemaal auteursrechtenvrij werd verklaard, ondermeer omdat bewijs werd aangeleverd dat dit reeds in 1809 in een bundel met Tiroolse liedjes werd gepubliceerd als “Ta rada Bum die e”

    Ga naar de reactie
    2018/04/15 at 10:55 am
  • Van Johan op Sale Cochon

    We ontdekten vandaag op de binnenflap van het boekje “Marktliederen – Tweede Wereldoorlog” (Julien De Vuyst, 2017, uitgave Heemkundige Kring Herzele) een foto van een reeks liedbladen, waarop één van Mathieu Dekemper uit Brussel met vrijwel dezelfde tekst als in het schriftje van “moeder Carels”. Dekemper is dus vermoedelijk de auteur van de tekst, het is ook helemaal zijn stijl.

    Daarop staat ook een apart slotrefrein:

    Dat ze den laatsten Duits maar doen kreveren
    die moordenaars, zegt de Prins Leopold
    Ze moesten z’in ’t park van Brussel placeren
    en ze gooien vol petrol
    Maar de keizer moesten ze eerst opbringen,
    terwijl hij brandt speelt men de Brabançon.
    De Belg en de Fransman die zal zingen:
    sale cochon, sale cochon, sale cochon.
    Rechtsonder op het liedblad – niet zichtbaar op de screenshot hierboven – “Deezen liedjes zijn te bekomen in ’t groot bij den Heer Mathieu Dekemper, Kristinenstraat 26, Brussel. VERBOODEN NADRUK.”

    Ga naar de reactie
    2018/04/13 at 11:48 am
  • Van rudy gorrens op Van 't Lieve Kleine Belgenland

    Ik vint het goed

    Ga naar de reactie
    2018/04/11 at 5:35 am
  • Van Ludo op Liederen

    Beste Johan,,,
    Al jaren ben ik op zoek naar een liedje uit de jaren 60 of 70, wat ik mij nog herinner Is,,, ‘de eerste prijs ja dat ben jij, jij bent de hoofdprijs van de loterij, de eerste prijs is nu van mij, ik zou het nooit meer willen ruilen’

    Met vriendelijke groeten

    Ga naar de reactie
    2018/03/21 at 5:11 pm
    • Van Johan op Liederen

      Ik zal u moeten teleurstellen: over deze schone vlaamse liefdesballade vind ik niets terug in mijn archief. Het is dan ook te “recent” om door marktzangers gemaakt/gebruikt te zijn. Volgens www.MuziekArchief.be heeft Eddy Smets in 1972 een lied gezongen met als titel “De Eerste Prijs” en dat zou staan op de LP “Eddy Smets Vol. 3”. Je kan er een stukje van beluisteren op https://www.muziekweb.nl/Link/HHX4388/Over-liefde-sympathie-en-vriendschap?TrackID=HHX4388-0011

      Ga naar de reactie
      2018/03/21 at 7:53 pm
  • Van Johan op Lied van de klas

    Ondertussen heb ik nog een versie gevonden in een oud niet gedateerd liedschrift, afgemeten aan de andere liederen in dat schriftje vermoedelijk opgeschreven circa 1930

    Ga naar de reactie
    2018/03/09 at 10:36 am
  • Van rob op Lied van de zeeman

    Een van de allerschoonste teksten uit het Nederlandstalig repertoire.

    Ga naar de reactie
    2018/03/01 at 1:26 pm
  • Van Marleen op Het lied van Alfons de soldaat

    Super interessant!
    Dankjewel voor deze extra informatie!
    Groetjes
    Marleen

    Ga naar de reactie
    2018/02/22 at 12:25 pm

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com