0

O Yes

Geplaatst door Johan op 25 januari 2017 in liedbladen, liederen, WOII |

Het Aalsters Volksleven 1 - het Markt- en StraatliedOp een liedblad uitgegeven door Verhaest-Van Cauter-Fosco1 in Aalst onder de titel “De schoonste en nieuwste Vlaamse VOLKSLIEDEREN” vonden we dit lied dat, afgaande op de inhoud, ten vroegste in 1945 werd uitgebracht. Benoni Verhaest (1911-1967) (accordeonist) en Lucia  Fosco (1917-1961) (van de gelijknamige koekjes en galettenbakkers in Brussel) waren een koppel, Emiel Van Cauter (1899-1948) (bijnaam “Poverken”) werkte meermaals met hen mee. Prosper De Beul (1906-1950) uit Aalst was één van de accordeonisten die Van Cauter begeleidden. Ook Omer Opsomer (1926- ) en Roger Roelandt (1920- ) deden dat en Albert De Winne (1910-1965) speelde trompet. Tenminste, dat leert ons Jos Ghysens in het boek “Het Aalsters Volksleven – 1 – Het Markt- en Straatlied 1860-1950”

Als melodie kozen zij voor “It’s a long way to Tipperary”, een gekende soldatenmars die in feite al na de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt, we vertelden er alles over bij het lied “Ten naaste jare, als het waar is” En zoals bij vele oorlogsliederen wordt ook hier op het eind van het refrein een stukje “collateral damage” vermeld.


1Op sommige liedbladen van deze uitgever staat “lid van N.A.V.E.A” en bij andere staat zelfs “SABAM”. De “Nationale Vereeniging Voor Auteursrecht” (dus eigenlijk NA.VE.A) werd in 1922 opgericht door bekende Vlaamse auteurs/componisten zoals Lodewijk Mortelmans, Emiel Hullebroeck, Flor Alpaerts en anderen. In 1945 veranderde de vereniging van naam en werd SABAM, een acronym dat zou staan voor “Société d’Auteurs Belge – Belgische Auteurs Maatschappij” (dus eigenlijk SABBAM)

O Yes

Vrienden, laat ons zingen
want den oorlog is gedaan.
Wij mogen dansen, springen,
zelfs op onze kop gaan staan.
Den duits die is kapot
’t was om te worden zot
wij werden hier bevrijd uit duitse strop.

It’s a long way to Tipperary,
zingen wij nu, o yes.
Rantsoenering, ravitaillering,
dat raakt ook gedaan, o yes!
Goodbye lieve Tommies,
zingen ons mokskes nu,
maar bij velen is ne souvenir gebleven
nen baby, dedju.

Het is weerom vrede
ach, wie had dat ooit gedacht,
waar wij vijf jaar naar smachten
werd ons daar opeens gebracht.
’t Is gedaan met kanon,
met kelders in beton,
geen angsten meer voor de vliegende bom.

Partituur * O Yes *
      1. instrumentaal

Tags:

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2023 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com