1

Tragische dood van onze koning (Albert I)

Geplaatst door Johan op 17 februari 2014 in liedbladen, liederen, Over Moord & Rampen |

postkaart Marche-les-Dames - de rotsOp 17 februari 2014 is het precies 80 jaar geleden dat koning Albert I (1875-1934) tijdens het beklimmen van een bescheiden bergje in Marche-Les-Dames verongelukte. Het land was meteen in grote rouw voor het verlies van een geliefde vorst, die velen zich herinnerden als de heldhaftige opperbevelhebber van het Belgisch leger tijdens WO I. Hij was immers niet gevlucht, zoals de leden van zijn regering, maar bleef aan de zijde van zijn soldaten strijden achter de IJzer.

Er kwamen ook meteen complottheorieën tevoorschijn – de koning zou in feite vermoord zijn door een mooie, blonde Duitse spionne was er één van – maar daar is nooit enig bewijs voor gevonden.

Er waren inderdaad redenen om te veronderstellen dat de Duitse overheid niet gelukkig was met Albert I. Hoewel hij zowel via zijn vader als zijn moeder van Duitse afkomst was en hij gehuwd was met Elisabeth van Beieren, een Duitse hertogin, had hij  geprobeerd Duitsland in 1914 een halt toe te roepen tijdens hun opmars naar Frankrijk, en na de oorlog had hij zelfs het familiewapen afgezworen en “van Saksen-Coburg-Gotha” uit zijn familienaam laten schrappen.

Zijn dood wekte dus heel wat beroering, en de marktzangers schoten meteen in actie.

Schermafbeelding 2013-11-10 om 16.18.12

Frans Jacobs, spitsbroeder van Tamboer, schreef een lofbetuiging op de muziek van “Vergeet mij niet”, een melodie die hij en Tamboer veelvuldig gebruikten. Omdat het snel moest gaan en allicht ook uit puur winstbejag, bevat zijn tekst enkel gemeenplaatsen, niets waar iemand aanstoot kon aan nemen, en absoluut geen details over het gebeurde: misschien waren die op dat moment zelfs nog niet vrijgegeven. Op de keerzijde van zijn liedblad staat trouwens al meteen een hulde aan de nieuwe koning!

Schermafbeelding 2013-11-10 om 16.20.25

Tragische dood van onze koning

Ons Belgenland is in de diepste rouw
een ongeluk is steeds gebeurd zo gauw
Koning Albert de ramp die is zo groot:
vond op de bergen daar in Marche-les-Dames de dood

REFREIN:
En voor de wereld was de koning der Belgen
een groten held, zelfs op ’t oorlogsveld
hij heeft zijn volk bemind zoals zijn zelve
rust zacht, Koning Albert.

Van klein en groot geacht en steeds vereerd
men heeft er zoveel goeds van hem geleerd
zijn huisgezin dat lijdt verdriet zo groot
ieder betreurt van deze goede vorst de dood

Vaarwel Albert, uw dood zo pijnlijk zwaar
ja, gans het land dat rouwt om u voorwaar
de geest van ’t volk die blijft voor u bestaan
gij zijt te vroeg van deze wereld heengegaan

Partituur * Tragische dood van onze koning *
      1. Vergeet mij niet - De Straatzangers (fragment)

1 reactie

  • Johan schreef:

    “Leuvense wetenschappers zijn erin geslaagd een bloedspoor van koning Albert I te identificeren, 82 jaar na zijn dood. Dat maakte de KU Leuven vrijdag (22-7-2016) bekend. De vergelijking van DNA uit oude bloedsporen met dat van twee verre familieleden zorgde voor een doorbraak. “De echtheid van de bloedsporen onderschrijft de officiële versie over zijn overlijden en weerlegt de complottheorieën”, zegt forensisch geneticus Maarten Larmuseau.” HLN

Plaats een antwoord

HTML-code is niet toegestaan (pech voor SPAMmers)

HTML-code niet toegestaan
Form filling spam bots are redirected to the FormSpammerTrap.com web site.

Loading...

Verstuur uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2023 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com