0

“Café-Chantants in Antwerpen”, Jack Verstappen en Bert Peeters, 1962

Geplaatst door Johan op 1 januari 2013 in Citaten |

cover-muz0602Een der eerste café-chantants bevond zich op de Visberg, verdwenen met het rechttrekken der Scheldekaaien in 1881. Deze herberg, “In de Volksvriend”, werd uitgebaat door een bekend komiek, Polleke Ceulemans. Later werd de zaak overgenomen en voortgezet, omstreeks 1870, door Karel Goedemé, beter gekend als de “Scheeve”. Een tweede lokaal bevond zich in dezelfde straat, “De Steur”. De faam van de “Volksvriend” werd echter nooit overtroffen. Niet alleen kon Goedemé beroep doen op de beste zangers, ook zijn speciale dinsdagavond-vertoningen waren van die aard dat zijn roem over de ganse stad ging. Want de Scheeve bracht parodieën op de meest geliefkoosde volksstukken van zijn tijd: “De Levende Brug”, “Paljas”, “Alleen op de Wereld'” enz. Deze opvoeringen vermochten het kleine volk op te winden, zodat het één schaterlachen en juichen was van het begin tot het einde.
Over die boertige nabootsingen van Karel Goedemé schreef Pierre Dirix:
De trein die in de “Reis rond de wereld in tachtig dagen” door indianen moest overvallen worden, stelde hij voor door middel van een Leuvense stoof, met rechtopstaande buis als lokomotiefschouw. De schouw moest roken vermits de trein voortreed op het kleine theaterke. Op het laatste moment duwde men een brandende gazet in de kachel, nu rookte de schouw, maar ze deed het zo fel dat het publiek het niet uithouden kon. Deur en ramen werden opengezet en het volk vluchtte. Rideau!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2022 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi kind-thema, v2.2, op
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com