2

De liedjes klinken voort – hoe het lied is verdrongen door de zanger

Geplaatst door Johan op 13 maart 2012 in Citaten, nieuws |

“Vergelijk het straatlied met een oude caravan. Ooit gebouwd maar daarna in vreemde handen gekomen, vertimmerd en opnieuw ingericht. Het amusementslied? Een snelle auto die langzaam in een oldtimer verandert. Een lied, zeker als het een oude hit is, wordt zorgvuldig gerestaureerd en heruitgebracht in de originele versie. Het lied heeft zich in de twintigste eeuw vastgeklonken aan de zanger terwijl het straatlied verdween. Hoe is dat in zijn werk gegaan?”

Zo begint een interessante bijdrage van Jacques Klöters – tevens auteur van een aantal omvangrijke bloemlezingen van nederlandstalige liedjes – zijn bijdrage aan het tijdschrift “Literatuur”, jaargang 21 (2004).

We leren er ondermeer uit dat een heleboel nederlandse straatliederen (wij zouden zeggen “marktzangersliederen”) die tijdens het interbellum werden gezongen nog steeds opera- en operettemelodiën gebruikten die populair waren in 1850-1890

Het hele artikel is te lezen op de website van dbnl (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)

2 Commentaren

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2022 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi kind-thema, v2.2, op
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com