2

Jaap Van De Merwe in “Groot Geïllustreerd Keukenmeiden Zangboek” – In de vooroorlogse keukens waar geen draagbare radio de stilte hoefde te verdrijven, daar leerde je de liedjes die je behoorde te kennen

Geplaatst door Johan op 29 april 2004 in Citaten |

“In de vooroorlogse keukens waar geen draagbare radio de stilte hoefde te verdrijven, daar leerde je de liedjes die je behoorde te kennen, van “’s Heeren goedheid kent geen palen” tot “Als ik naar je blinde ogen kijk”. (…)

 

Dat was de tijd waarin de “hit” (toen “schlager” geheten) niet werd afgemeten naar het aantal personen, dat gek genoeg is om zich door discjockeys bij de platenboer te laten binnensmoezen; een “schlager” was te herkennen, doordat (1) de pierementen op straat hem draaiden, (2) de slagersjongens op hun fiets hem floten en (3) mensen bij het vatenwassen hem zongen.

Die voorraad ouwe dierbare deuntjes zit, op papier tenminste, verstrooid over een paar archieven en bij verzamelaars (vooral als ze werden uitgegeven met een mooie prent op de voorkant), en verder in stukken en brokken in ’t hoofd van langzamerhand bejaarde en hoogbejaarde mensen, én in vergeelde schoolschriftjes, opgeschreven, inderdaad: met een keukenmeidepootje soms..”

 

(Jaap Van De Merwe in “Groot Geïllustreerd Keukenmeiden Zangboek, oude liedjes verzameld en ingeleid”, A.W.Bruna & Zoon, 1976, pag. 5)

 

2 Commentaren

  • goethals willy schreef:

    Ik heb een kopie op CD van het TV programma BRT uitzending Labyrint dd 14.1.1986 “Luister naar mijn Lied” van Eric Pertz. “Het leven der straatzangers met fragmenten Tamboer-Jacobs- Coppenolle”. Het bevat oa fragmenten Tamboer jaren 30. Roger Hessel en Fernand Lahousse in Oostkerke en Veurne. Vraaggesprek met Marie Tamboer. Totaal zo’n 47 minuten.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2021 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is met behulp van deMulti kind-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende themaDesk Mess Mirrored, v2.5, vanBuyNowShop.com