0

Stefaan Top in “Op harpen en snaren” – Hoe men de figuur van de marktzanger ook bekijkt, feit is dat er van hem een niet te onderschatten invloed is uitgegaan

Geplaatst door Johan op 29 april 2004 in Citaten |

“Hoe men de figuur van de marktzanger ook bekijkt, feit is dat er van hem een niet te onderschatten invloed is uitgegaan. Dit blijkt uit bewaarde met de hand geschreven liederenschriften, waarin heel wat teksten van marktzangers zijn opgenomen, alsook uit het repertoire van mensen die nog liederen uit de oude doos kunnen zingen.

Zo iemand was Meen Van Eycken uit Steenokkerzeel, die voor ons in twee jaar tijd meer dan 570 verschillende liederen uit het hoofd heeft gezongen. Daarvan zijn er een hele reeks afkomstig van Brabantse markt- en straatzangers, die in Vilvoorde en Steenokkerzeel hun blijde en droeve tijdingen brachten.

Is hun lijfelijke en soms kleurrijke aanwezigheid op de markten verdwenen, hun liedpatrimonium leeft op een indirecte manier verder.”

 

(Stefaan Top in “Op harpen en snaren, volksmuziek, volksdansen, volksinstrumenten in Vlaanderen”, uitgeverij De Nederlanden, 1983, pag. 4

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2022 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi kind-thema, v2.2, op
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com