9

De moord op Hector De Zutter van Beernem (1928)

Geplaatst door Johan op 8 juni 2003 in liedbladen, liederen, Over Moord & Rampen |

Op zondag 7 september 1926 verdween Hector De Zutter, een 34-jarige boerenzoon, tijdens de kermis aan het oud station van Beernem.

Twee maanden later werd zijn lichaam gevonden in de Brugse vaart. Omdat de plaatselijke Rijkswachtcommandant tijdens het onderzoek ook in verdachte omstandigheden om het leven kwam, werd er druk gespeculeerd en deden allerlei complot-theoriën de ronde.

Twee jaar later werd de veldwachter – die aanvankelijk het onderzoek leidde – opgepakt en veroordeeld, samen met een paar medeplichtigen…

Ons land, 19/03/1927; p. 10/16

Ons land, 19/03/1927; p. 10/16

De Volksstem, 15/09/1927; p. 2/4

De Volksstem, 15/09/1927; p. 2/4

Moord Beernem

verzameling Moorman

Het hele verhaal is enkele jaren geleden uitvoerig in beeld gebracht in de TV-reeks “De bossen van Vlaanderen“. Tamboer maakte over “De moorden van Beernem” (want er waren er meer…)  talrijke liedjes en verdiende er een flinke stuiver aan omdat hij meestal het laatste nieuws over het proces al in het weekend op de markten kon zingen, terwijl de kranten het pas ’s maandags publiceerden.

Dit lied over “De moord van Beernem voor het assisenhof van Antwerpen” is echter niet van Tamboer maar van een van zijn concurrenten. Helaas hebben we niet kunnen achterhalen wie.

Ramona – franse vertaling

Voor de tweede wereldoorlog kwamen de meeste Amerikaanse hits via een franse vertaling onder de aandacht van onze marktzangers. De gebruikte melodie ‘Ramona‘ kennen we zelf (misschien) nog van de rockende versie van The Blue Diamonds, een Hollands-Surinaamse copie van de Everly Brothers, die er rond 1960 een gigantische hit mee hadden.

Maar het origineel is veel melodramatischer en werd door Maybel Wayne (1904-1978) geschreven voor de gelijknamige film uit 1928 waarin Dolores Del Rio (1905-1983) het met de nodige pathos en een onmiskenbaar Spaans accent vertolkte, helaas niet geheel zuiver van toon overigens.

Het moordlied hieronder kan zeer goed  gezongen worden op de ingetogen piano begeleiding ingespeeld door Philip Cauwel.

De moord op Hector De Zutter van Beernem

Auteur: onbekend
Componist: ‘Ramona’ (Mabel Wayne)

‘k Wijd aan de Beernem’s legende
mijn zang en mijn lied
voor’t pijnlijk verdriet
die De Zutters huiskring kende
sinds hun lieve zoon
verdween uit hun woon.

O lafaards, o gemene sluipmoordenaars
Ik haat u voor uwe schurkendaad, barbaars,
de Godswet verkondigt,
wees lief voor uwen evenmens
g’hebt laf’lijk gezondigd,
schaamteloos gedood naar wil en wensch.
Mocht wroeging knagen aan uwe schurkenziel
tot weerwraak van hen die door uw hand neerviel
een jongeling die nooit iemand het minst misdeed
geen foltring is voor u te wreed.

‘k Richt mij tot al de getuigen
zegt al wat gij weet
Doet geen valsen eed
Helpt die schurken te doen buigen
hij die iemand dood
wacht geen beter lot.

Ook gij, heren magistraten
Beernem wacht op u
naar uw uitspraak nu
zal men u loven of haten
pleegt gerechtigheid
tot heil der mensheid.

Moedertj’uw kind wordt gewroken
te lang kwelt de smart
reeds uw moederhart
z’hebben uw geluk gebroken
maar veel erger kwel
wacht hen in de cel.

Partituur *Moord van Beernem*
      1. Geluidsopname * Ramona * (fragment)

9 Commentaren

 • PAUL schreef:

  Het is schier onmogelijk zoveel jaren later nog op basis van verifieerbare elemeenten de identiteit der daders te achterhalen. Het gerechtelijk dossier is niet meer te achterhalen en zodoende berust alles hoofdzakelijk op geruchten en roddels die er bij overvloed waren. Wat me eveneens stoort is de commercialisering van de zaak door de dochter van wijlen Rysserhove. Lijkenpikkerij ??

  • Johan schreef:

   Wat u hier zegt geldt voor vele moordliederen, en ik denk niet dat deze website ergens de indruk wekt dat wij zouden proberen de “enige echte waarheid” van de bezongen misdaden te achterhalen; de aangehaalde zaken zijn trouwens al lang verjaard. Het enige dat we kunnen is (1) de gebruikte melodieën opzoeken en situeren (want de marktzangers publiceerden alleen maar teksten) en (2) het relaas van de zanger zo mogelijk toetsen aan wat in de beschikbare media (meestal kranten) werd gezegd, zowel voor als na de publicatie van het liedblad.
   De “commercialisering” van de zaak via liederen gebeurde overigens door de marktzangers, Tamboer (Lionel Bauwens) en F. Jacobs op kop, en niet door de persoon die u citeert.

  • zo zo, het gerechtelijk dossier is niet meer te achterhalen? Het lag onaangeroerd in het rijksarchief van Beveren en Katrien Ryserhove heeft er met de toestemming van de familie van het slachtoffer Hector De Zutter toegang tot gekregen. Niks roddels en geruchten maar feiten en verhoren neergeschreven door gerechtelijke officieren en politiemensen uit 1926/27!
   Dat resulteerde in het boek “Zaak: De Zutter” en een aanduiding van de vermoedelijke dader. “Vermoedelijk” omdat er geen bewijzen zijn, maar NIEMAND heeft tot nog toe de redenering van Katrien Ryserhove kunnen ontkrachten.
   De moorden van Beernem zoals andere waargebeurde verhalen vragen er gewoon om om beschreven of verfilmd te worden en dat heeft niets met “commercialisering” of “lijkenpikkerij” te maken maar alles met verhalen vertellen.

  • frederik schreef:

   Het is inderdaad een vrouw die uit is op sensatie en in haar boek bepaalde leugenachtige verzonnen feiten aankaart.

   • Johan schreef:

    Ik vraag me af of het woord “inderdaad” hier op zijn plaats is! Zoals uit een andere reactie blijkt heeft zij niks verzonnen maar haar informatie gehaald uit officiële documenten verzameld door het gerecht. Als getuigen of beklaagden aan het gerecht indertijd “leugenachtige verzonnen feiten” (? heeft u daar bewijzen van ?) hebben opgedist dan kan je dat niet verwijten aan de verslaggeefster.

 • Paul schreef:

  Geen commercialisering ?? Is dit een grap ? Prijs per persoon voor voordracht ; 4 Euro. Ticket voor bioscoop hoeveel Euro ? Tarief voor rondleiding met “gids”, hoeveel Euo ?? Idem voor de “events”… Het opzoekingswerk is GEHEEL de verdienste van wijlen Alfons Ryserhove. Er zal nooit een opheldering komen. Het is niet omdat een redenering niet op objectieve gronden kan weerlegd worden dat die redenering zaligmakend correct blijkt. Ach ja, er bestaat geen band tussen De Vriere Hoste, Schepens of Anseeuw en opsteller dezes….

 • Tits Guido schreef:

  3 jaar geleden heb ik een betaling gedaan via mijn bank om de dvd te kopen. Ik weet niet meer de titel juist , iets met De Zutter, ik heb ze echter nooit ontvangen en mijn geld is foetsie.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2022 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi kind-thema, v2.2, op
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com