0

De marktzanger was op gezette tijden ook onderworpen aan de censuur

Geplaatst door Johan op 18 september 1995 in Citaten |

De marktzanger was op gezette tijden ook onderworpen aan de censuur. Er bestond politieke censuur wanneer de overheid vreesde dat liederen met een kritische noot betreffende het regime de onvrede van de bevolking zouden kunnen aanwakkeren.

Concreet hield dit in dat de zanger zijn teksten op voorhand moest laten controleren door een overheidsinstantie. Als dergelijke voorzorgen niet hielpen, trad de overheid repressief op. Verschillende marktzangers werden in de loop der tijden gearresteerd voor het zingen van liedjes zonder toestemming.

De wisselvalligheid van een zanger als Sadones bijvoorbeeld, was een direct gevolg van deze politieke censuur. De ene keer bewierookte hij het regime om het daarna weer te verguizen. Dit alles enkel om zijn positie veilig te stellen, wat hij ook treffend verwoordde in een explicit, onderaan enkele van zijn liederen:

" Gelijk volgens den wind die waeyd
Den haene op den thoren draeyd
Zoo heb ik, zanger ook gedaen
Om gerust over 't land te gaan "

 

Ook de kerkelijke overheid was niet altijd even opgezet met de marktzangers, aangezien hun aandacht nogal eens uitging naar onzedige of godslasterende teksten. Vaak werd dan ook vanop de kansel de gelovigen verboden naar de marktzanger te luisteren.

 

uit: “Hoe hield de marktzanger zijn toehoorders in de ban van zijn lied ? Kort onderzoek naar de retorische technieken gebruikt in het moordlied.”, Marijke Wienen in “Volkskunde : Driemaandelijks tijdschrift voor de studie van het volksleven”, april-juni 1995, 96jg.nr.2, pp.154-175

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 1967-2022 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi kind-thema, v2.2, op
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com